onsdag, januari 21, 2009

När använde du BTB senast?

Jag gillar ungdomar och tycker att de är ganska intressanta. Det vill jag gärna berätta för er först. För jag har en känsla av att det kommer att bli en del inlägg framöver där det kanske inte kommer stå fullkomligt klart. Anledningen är att jag gillar ungdomar, jag är bara inte så förtjust i att vara deras lärare. I alla fall inte deras tillfälliga lärare. Och framför allt inte deras tillfälliga lärare som ska undervisa dem i saker som pH och cirkelns area som ju, i ärlighetens namn, inte direkt är det som intresserar ungdomar mest (vissa enstaka undantagna). Jag skulle däremot gärna prata med ungdomar om det som intresserar dem mest, typ sex och relationer. Men det jobbet har jag tyvärr inte.

I dagarna tre har jag nu varit på ett högstadium och haft två sexor och en åtta i kemi och matte. Det har varit helt okej; en del trevliga lektioner, en del jobbiga. I kemin har vi pratat just syror, baser och pH i alla tre klasserna. Under dessa dagar har jag inte en enda gång fått frågan "Varför ska vi kunna det här?" vilket jag är oändligt glad för. Jag har nämligen stått där i klassrummen och själv undrar "varför ska de kunna det här?" Jo, jag vet att det säkert står i läroplanen och kanske kan det delvis motiveras med någon form av allmänbildningskrav. Men ärligt talat, varför ska alla ungar i Sverige känna till indikatorn BTB? Kan något svara mig på det? När kommer de någonsin mer ha kontakt med den i livet (om de inte pluggar vidare naturvetenskap naturligtvis, men då kan de väl lära sig det då)?

5 kommentarer:

Malinka sa...

Jag började på en kommentar, men det blev ett blogginlägg i stället. :-D

Heliotropen sa...

Kanske går det att kombinera deras intressen med ditt? Kan man länka diskussionen om pH till svampinfektioner i underlivet kanske? Eller cirkelns area till ... nä, nu blev det lite magstarkt till och med för mig ...

Kajsa sa...

Malinka: Kul! Måste in och läsa.

Heli: Jo, visst går det. Men ofta kräver det i alla fall lite planering och det har jag aldrig som inhoppande vikarie. Jag får i bästa fall en instruktion om några sidor i boken eller nåt. Och kanske är jag fräck, men jag får inte betalt för en enda minut planering så det tänker jag inte göra även om jag kanske skulle veta vad som är på agendan till dagen efter.

Kajsa sa...

Heli: Alltså jag kanske låter hård. Klart jag kollar det jag kan om det de håller på med om jag har håltimme på skolan, men jag är alltså springvikarie, så jag sitter inte och förbereder lektioner osv utanför arbetstid.

Kajsa sa...

Jag beundrar alla lärare. Särskilt högstadie- och gymnasielärare. Allra mest särskilt högstadielärare.