onsdag, april 29, 2009

Byta eller inte byta, det är frågan

Idag har vi fått erbjudande om ny förskoleplacering för båda barnen. Hade nästan glömt att vi har sökt. Nu är vi helt rådvilla. Hur viktigt är det med gamla kompisar och tryggheten av att gå kvar? Ni som har bytt utan att ha flyttat, hur har ni tänkt? Jag tycker det nya stället har en massa fördelar, men frågan är ju om de är så många att det är värt att rycka upp Lydia från en invand miljö.

8 kommentarer:

Karriärmamman sa...

Oj, det där beror ju helt på situationen och varför ni vill byta. Vi bytte förra året från en förskola i centrum till en närmare bostaden. Då hade storebror bara ett år kvar till skolstart och lilleman hade gått ett halvår på förskolan i centrum. Visst var det lite ångestladdat, men vi insåg att det var tvunget. Pendlingsavståndet till förskolan i centrum slet på oss alla. Det var det bästa vi har gjort. Barnen tog det bra och efter lite inkörsproblem som det trots allt blir, så har det löpt friktionsfritt. Barn klara mer än man tror.

Catrine, sa...

Barn anpassar sig ofattbart fort och skaffar nya kompisar snabbt. Det mesta sitter hos föräldrarna tror jag. Celia har bytt dagis 3 ggr och efter sommaren blir det den 4e förskolan. Nu är hon äldre (4,5 år )och kan relatera till mer, men jag är helt övertygad om att hon fixar det. "gamla" kompisar kan de ju fortfarande träffa. Det är miljön, läroplan som tilltalar ett byte.

Botilda sa...

Nyfiken på hur ni gör. Vi går i liknande tankar, men eftersom jag själv bytte 7 gånger innan jag började skolan är jag väldigt försiktig. För mig var det inte alls bra, även om mina föräldrar bara agerade av välvilja och efter stadsplanerarnas vilja.

Kajsa sa...

Å, vi bytte för några månader sedan, när vi hux flux helt oväntat fick plats på ett dagis vi ställt båda barnen i kö till för länge sen. Det var inget lätt beslut: storebror trivdes toppenbra på sitt dagis - skulle vi nu rycka upp honom ur sitt sammanhang? Bort från kompisar, rutiner och personal han gillade? Svårt. Men vi gjorde det. För även om han var nöjd, så var vi inte helt nöjda. Hans avdelning var OK, men småbarnsavdelningen där lillasyster skulle börja gillade vi faktiskt inte. Några händelser när storebror gick där hade fått oss att tappa förtroendet.

Nu, tre månader efter bytet, är alla nöjda. Vi häpnar över vilket kvalitetslyft det nya dagiset innebär - på alla plan. Vi häpnar också över hur lätt bytet gick för storebror. Han älskar sitt nya dagis, även om han förstås ibland längtar till det gamla. Och lillasyster är som född på dagis... Till saken hör i och för sig att storebror redan kände en hel drös av ungarna på nya dagiset, eftersom det till stor del är befolkat av grannbarn från vårt radhusområde. Just detta faktum gjorde också beslutet enklare för oss: vi hörde så mycket gott om nya dagiset, från föräldrar som vi känner och vars grundvärderingar vi delar vad gäller föräldraskap.

Vad vill jag nu säga med detta pladder? Kanske att ni ska gå på magkänslan och inte underskatta _era_ bedömningar av fördelarna. Barn är sannerligen anpassningsbara. Tror ni att det är ett bättre dagis, så är det antagligen så. Och er lilltjej ska ju trots allt gå där i sisådär fem år.

Lycka till, vad ni än väljer!

Kajsa sa...

Tack för många bra tankar! Vi ska dit och hälsa på på måndag, efter det ska vi ta ett beslut. Magkänslan får styra. Jag ska våga lite på, precis som ni skriver, att barnen klarar det bra. Precis som Kajsa skrev så gillar Lydia sitt nuvarande dagis men vi är inte riktigt nöjda och har känt oss rejält ledsna och förbannade några gånger. Om vi byter nu så hoppas jag att vi inte ska byta mer, om ingenting drastiskt händer.

Kajsa sa...

Eller "barnen".. Sally har ju inte börjar än så hon lär ju inte få några problem att "byta", haha. :D

hanna sa...

Alla barn är ju olika, men vi bytte ju när Frank var lite mer än två år (av bekvämlighet för att det låg närmare oss och för att de verkade mer pedagogiska) Det gick kanonbra och han älskar sin nya förskola.

Verkar det nya stället bättre så skulle jag byta - om det är likvärdigt på alla sätt så skulle jag nog stanna, OM nu Sally också får plats där?

Kajsa sa...

Hanna: Likvärdig är den ju inte, då skulle vi inte fundera på det. Det finns en massa saker jag tycker verkar bättre med den nya, men samtidigt saker som vi säkert kommer att sakna med den gamla..