fredag, november 21, 2008

Skit också!

Efter mycket om och men har försäkringskassan beslutat sig för att ta beslut i mitt ärende. Och jag får i princip ingen SGI alls, vilket innebär minimi-utbetalning även under denna föräldrarledighet. Den här gången försökte jag jobba ihop så jag skulle slippa det men tydligen får man inte räkna ihop pengar från anställning med pengar från egen firma. Varför inte då? undrar jag. Om det är så ens ekonomi ser ut? På den frågan finns inget svar, det bara är så tydligen. Och det jag tjänat i egen firma räknas ju inte upp till vad det skulle ha blivit om jag jobbat hela året/inte gått på föräldrarledighet utan bara det jag faktiskt dragit in under den korta perioden. Alltså, nästan ingenting i årslön räknat. De fem månader jag fick lön på UR räknas alltså inte alls. Så jag föll på målsnöret igen, trots att jag drog in pengar i över sju månader.

I en annan verklighet hade jag kanske fortsatt bråka om det. Möjligen utan resultat, men man vet aldrig. Jag har en gång drivit ett bidragsärende till länsrätten och fått rätt. Men tyvärr har det gått så lång tid nu utan någon föräldrarpeng alls att jag bara är glad över att få ett besked över huvudtaget. (Så kan man också hålla medborgarna fogliga..)

6 kommentarer:

Toves sa...

Fan vad surt, du som verkligen kämpade för att få ihop det. Dålig förklaring också och skitdåligt att det tagit sån tid, helt oacceptabelt faktiskt. De är skitsega och kan ju vara det med tanke på att de inte har någon konkurrens. Jag fick VAB-pengar från april utbetalade i juli pga att de satt på sina sega arslen och räknade på om min SGI skulle höjas eller ej. Man kommer heller aldrig fram på telefon och om de överhuvudtaget svarar på mail så det det 100 år.

Jag gillar inte FK men det kanske framgick...

Toves sa...

Blev visst så uppjagad att jag skrev som en kratta...

Cec sa...

Surt, verkligen!
Jag hade ju en liknande grej, när jag inte fick räkna på min fleråriga fasta inkomst, utan på vikariatet med lägre lön.
Förstår inte varför man inte får slå ihop olika inkomster & räkna ut snittet.
Kan du inte få utbetalningarna nu, och bråka sen?

Mija sa...

Stackare, det var ju inge kul! Men kan det verkligen stämma? Jag blir förvirrad. För då har min lilla FK-kille gjort fel. När han räknade ut min SGI slog han ihop allt jag tjänat och redovisat ett år tillbaks. Anställning och eget. Hhhummm...konstigt!

Kajsa sa...

mija: Jag vet inte, hon sa att experten hade kollat på det och att jag hade varit tvungen att ta allt genom egen firma om det skulle räknas.. menar du att det kan vara fel?

Botilda sa...

Kajsa, jag tror också att det är fel. Försäkringskassan har rätt otydliga regler för vad som gäller för så kallade kombinatörer - alltså dem som har inkomst från både en anställning och eget företag. Reglerna bygger på att det är antingen eller. Men de håller (sedan flera år, så man undrar ju i vilken takt) på att förändra och det besked du fått ska inte stämma. Snälla, ta det ett varv till! Prata inte bara med vanliga handläggaren, för han eller hon kanske inte är insatt, be att få prata med experten. Eventuellt kan någon på Nutek, som hanterar småföretagarfrågor, hjälpa dig också.