lördag, september 08, 2007
Heroes
Såg första och andra avsnittet av Heroes i veckan. Tyckte det var så där. Kanske ger det en vecka till och ser om jag fastnar. Men det fick mig att tänka lite. Före del 2 kom en kort uppdatering där en berättarröst sa ungefär; "..samtidigt upptäcker en grupp människor runt om i världen..(around the globe)" Runt om i världen? En person som finns med i serien, men inte tillhör den grupp som omnämns här, kommer från Indien. En person i den nämnda gruppen kommer från Japan. Resten, 6 personer, kommer från USA! Jag vet att det är en liten detalj, men jag irriterade mig som fan på det.
Sen kommer nästa: När jag började tänka på detta så räknade jag i mitt huvud för att se hur många personer som ingick i gruppen. Efter att ha sett serien så kändes det som att det var "några tjejer och några killar", typ. Men när jag tänkte efter så var det faktiskt två tjejer och fem killar. Ändå kändes det som om det var ngefär 50-50. Jag funderade på hur det hade upplevts om det faktiskt hade varit 50-50, säg fyra killar och fyra tjejer. Då hade det nog upplevt som om det var lite många tjejer. Herregud, hade det varit två killar och fem tjejer, alltså precis det omvända, då hade det banne mig bara varit en massa tjejer i serien!!
Nu säger inte jag att alla program måste innehålla lika många tjejer som killar. Jag förundras bara över att jag upplever det som en normal jämvikt när det är betydligt fler killar än tjejer, och att jag aldrig skulle göra det om siffrorna var omvända.
Tydligen kommer dessutom ytterligare två personer att ingå i gruppen. Båda dessa är av manligt kön. Alltså, sju killar och två tjejer. Ganska jämt, eller hur? I alla fall i våra hjärnor.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Håller med och tänker också ge den något avsnitt till. Jag har ofta reagerat på den sneda könsfördelningen i t.ex. Disney-filmer. Om man utgick från dem skulle världen bestå av 80 % mån och 20 % kvinnor eller så.
När det gäller hjältarna tänker jag att intrycket väl också påverkas av hur mycket de olika personerna är med. jag satt inte med något stoppur direkt men jag tror att de båda tjejerna var med mer än de flesta av killarna. Polisen fick ju väldigt lite utrymme, till exempel. Eller?
Håller med DN idag om att man gott kunde skippa den där Mohinder. Jag störde mig som sjutton på att han inte ens lät indisk.
Heli:
Jo,tjejerna var nog med ganska mkt och det var ju definitivt inte polisen. Fick intrycket av att han liksom bara introducerades på slutet. Vi får se var det barkar som sagt, några avsnitt till.. Haha, jag läste också om Mohinder i DN. Han tillför ju inte mycket med tyvärr kommer han väl vara kvar längst för det känns ju som om det är han som typ ska "lösa gåtan", tyvärr.
Ääähh hörrni, ge det några avsnitt till och ni kommer vara fast!
Dessutom kommer ni upptäcka, även om jag inte kan förstå varför det är så viktigt, att det kommer in fler tjejer i serien också.
Ni kommer även upptäcka att alla spelar väldigt stor roll. Det skulle inte funka att "skippa" någon, till exempel Mohinder.
Jag har sett hela första säsongen och väntar ivrigt på den andra, som börjar nästa vecka i USA.
Jessika:
Jo jag antar att det är någon form av "alla är varsin pusselbit"-tänk. Man behöver ju inte digga alla karaktärer för det. Det jag skrev i blogginlägget var snarare en fascination över hur jag (vi alla?) tänker på fördelningen mellan killar och tjejer, hur vi uppfattar det och hur vana vi är vid att det är på ett visst sätt än en kritik mot att det var så många manliga hjältar. Ibland görs ju serier/filmer om bara män/kvinnor osv, det går ju inte att kräva lika fördelning i alla sammanhang, så ser ju inte verkligheten ut.
Skicka en kommentar