måndag, november 22, 2010

06 Min dag

Gick upp 6.30. Ovanligt sent, jippi! Hoppade genast in i duschen. Sen gjorde jag mig en tallrik A-fil med pappas hemmagjorda lingonsylt (alltså min egen pappa) och All-Bran. Frukosten intogs i soffan bredvid två nyvakna småskrutt som drack välling. Sen hjälpte jag Lydia att klä på sig och flätade hennes hår, medan Jonas bytte och klädde Sally, innan jag snabbt gjorde mig själv i ordning och kastade mig ut genom dörren.

Köpte morgonens soyalatte på stället i backen där jag alltid köper den när jag inte lämnar på dagis (två mornar i veckan). Drack kaffet och kollade mina mejl och twitter på tuben till jobbet. Kom till jobbet ca 8.45. Kollade kalendern, plockade ihop grejor och ringde in eleverna till samling kl 9 (ringer i en klocka som betyder städning och samling).

Hade samling på en stor rund matta med dagens 26 elever. Idag hade jag en kollega med i rummet, oftast sitter jag själv. Jag kollade närvaro, pratade lite om vad som skulle hända under dagen och veckan som kommer, sen sjöng vi vår morgonsång för alla som var där. Vi avslutade med fruktstund och högläsning.

Under barnens rast gjorde jag kaffe till mig och kollegerna, svarade på några föräldramejl och förberedde tre rum för nästa arbetspass. Sen ringde jag in igen och jag och två av mina kollegor delade upp gruppen i tre och körde "helgbok", en sorts dagbok om vad eleverna gjort under helgen, i varsitt rum. Sen klädde alla på sig och drog upp till stora skolgården för lunchrast och lunch (jo, vi har rast före lunchen). Idag laxpytt som ingen av eleverna ville ha. Sen tillbaka till vår avdelning för ett sista arbetspass. Återigen - tre grupper. Dagens ämne; vad är en bra kompis? Vad tycker jag om att göra med mina kompisar? Prata i smågrupper och sedan måla bilder till vår personliga portfolievägg.

Sen lite tid på kontoret. Bland annat delade jag in grupper inför morgondagen när vi ska åka till bondgård, bokade två av skolans sl-kort, ringde ett kort samtal till en förälder, sökte skolans specialpedagog på telefon men fick inte tag i henne och läste igenom en del papper jag fått skickat till mig. Sen gick jag till mataffären och handlade ost och digestivekex inför ett möte i morgon eftermiddag då lärare från två andra skolor samt vår rektor kommer till min enhet. Den som står som värd brukar fixa fika.

Efter det var det dags att dra till förskolan och hämta mina egna ungar. Sally först, hennes avdelning var inne så det tog lite tid att komma därifrån. Sally och jag gick vidare till parken där Lydias avdelning höll till. På vägen därifrån tog vi en runda på den närliggande julmarknaden och kollade in stånden. Sen tog vi t-banan hem idag, för att det var så mörkt och kallt.

Väl hemma försökte jag fixa mat medan barnen började rita. Barnen var på ganska grinigt och krävande humör, ville ha äppeljuice hela tiden, Lydia ville äta massa gurka innan maten, Sally bajsade så jag bytte blöja, de puttade och slog varandra en hel del idag. Till slut satte jag på Molly Mus på dvd, vilket lugnade Sally en stund, men sen när maten väl var klar vägrade hon komma till köket. Jag och Lydia åt ensamma medan Sally låg i soffan i vardagsrummet och ropade på mig.

Efter maten plockade jag undan medan barnen kollade Bolibompa. Sen satt jag med dem en stund tills det var dags att hämta pyjamasar, borsta barnens tänder, byta blöja och kissa och sen jaga båda barnen in i sovrummet. Jag gjorde välling till Sally och Lydia fick varm mjölk. När vi hunnit läsa en och en halv bok kom Jonas hem med andan i halsen och tog över läggningen (det var hans kväll att lägga, fast han hade sent möte så vi visste om han skulle hinna).

Jag ställde mig istället och diskade upp middagsdisken och förberedde frukostvällingflaskorna. Sen brakade jag äntligen ner i soffan med en kopp te. Nu har jag precis sett ett avsnitt av Bones på 8:an och druckit upp mitt te.

3 kommentarer:

k sa...

Det är förvånande lugnande att läsa om andras pussliga tillvaro. Det gör det egna pusslet mer uthärdligt. För övrigt lät det som en fin dag!

Kajsa sa...

k: Ja visst är det härligt. ;)

Jenny sa...

Ja det är förbluffande hur lik en helt vanlig veckodag kan se ut när man har jämngamla barn. Och så det där braket ned i soffan vid åtta liksom.