lördag, januari 05, 2008

Typiskt tonår?

På pendeltåget härom dagen satt två unga tjejer. De ser ut att vara i 15-årsåldern, men kan ha varit äldre. Den som sitter med ansiktet mot mig är full av brunkräm i ansiktet. Plötsligt utbrister hon högt och ljudligt
- Fatta att jag har sugmärken på brösten!
Alla i vagnen ser oberörda ut och låtsas som om de inte hört. Klart de hört, hon skrek ju nästan. Så uppenbart att hon vill att vi ska lyssna.

Själv blir jag bara alldeles stel och tänker gode gud, vad kan jag göra för att min dotter inte ska bli så där om femton år?

6 kommentarer:

Anonym sa...

hua, vilken tanke! Jag tycker bara tanken på att barnen ska bli tonåringar är skrämmande! =)

Hittade in hit från attle, tror jag och ville bara lämna en liten hälsning i din fina blogg!

Kram,
AnnaSv

Yogamamma sa...

ja, TYPISKT tonår. Och säkert något som din dotter också kommer att göra. Inte på samma sätt, inte med samma ord och förhoppningsvis inte med samma tema. Men på annat sätt. Det handlar om att testa gränser och kolla vuxenvärlden och hitta sin egen plats. Ja, du vet.
Men fy sjutton, jag vågar knappt tänka på att Signe ska bli tonåring.
Huah.
Våra döttrar kommer att bli på ett helt annat sätt. Jag lovar!

Kajsa sa...

annasv: Hej! Ja, tanken är onekligen skrämmande. Har inte tänkt den så mkt tidigare, men nu så.

yogamamman: Du har så klart rätt, men det känns så sorgligt. Inte att de ska växa upp, men att de ska bli så förvirrade och ha så dålig självkänsla och vara så lost i tillvaron under några år, fast att det är nödvändigt. Hoppas man kan stötta och finnas till hand och att det hjälper i längden även om det inte märks när det är som värst.

[attle] sa...

oj, sånt får jag nästan ångest av.
Men, samtidigt minns jag själv tonåren och hur vi inte kunde förstå hur lärarna tyckte vi var högljudda och skräniga. Vi var ju världsbäst, visste allt om allt. Världsvana. Hahaha!
De där tjejerna växer också upp till folk :-)

Heliotropen sa...

Bara för att vara lite motvallskäring vill jag säga att jag unnar mina döttrar sugmärken på brösten när de är 15. Men jag ska ta de med på en sminklektion så att de lär sig hantera brunkrämen.

Kajsa sa...

attle: Jo, de flest agör ju det, till slut. Fast det verkar otroligt just då. ;-)

heliotropen: nja, om min dotter har sugmärken på brösten när hon är femton är kanske okej om man slipper veta om det. Jag reagerade nog mest på behovet av att chockera omgivningen genom att prata högt om det inför främmande (äldre).