tisdag, februari 16, 2010

Var är valet? (del 1 -om förskolan)

Irriterar mig en del på det här med det "fria" valet inom barnomsorgen. Varje förälder med småbarn i Stockholm vet att valet av förskola sällan är ett fritt val i praktiken utan man är jävligt glad att få en plats helt enkelt. Vi har ju nyligen flyttat, men sådana som oss främjas definitiv inte av de regler som gäller nu. Att få plats på den närmaste, eller i alla fall någon av de närmaste, förskolorna kan ta år. År av pendlande med barnen. Men vi klarar det, vi har i alla fall förskoleplats i samma stadsdel.

I Hammarby sjöstad är situationen lite annorlunda för där hade de nästan inga förskolor vilket tvingade folk att pendla. Där bygger de nu som galningar, vad jag har förstått. Där vi nu bor finns inte heller så vansinnigt många förskolor men inte heller så vansinnigt många småbarnsfamiljer. Jag skulle tro att platserna kanske ungefär matchar antalet barn. Men det spelar ju ingen som helst roll eftersom att flera av förskolorna är populära och därmed står barn i kö som bor på helt andra ställen och gör köerna oerhört långa. Önskar att det kunde finnas någon form av närhetsprincip som togs med i beräkningen, men det är bara kötiden som räknas.


1 kommentar:

k sa...

Ja, även här är flytt en dum idé. På Rubbes förskola går dels många barn vars föräldrar jobbar i centrum, dels många barn som flyttat, men inte fått plats (och kanske inte heller får) i de nya populära barntäta områdena som de bor. Vi är många som står i kö för att vi bor här, men som hindras pga stopp någon annanstans. Suck. Det gäller att a) planera noga så att ens barn kan börja i maj-augusti. Dvs; få INTE barn i september!!! Om du inte är beredd att vänta nästan två år, that is...