onsdag, februari 17, 2010

Var är valet? (del 2 - om skolan)

Från och med i höst ändras skolornas intagningsregler, vilket också påverkar förskoleklasserna. Alla upptagningsområden försvinner vilket gör att skolorna inte längre är skyldiga att ta emot barn som bor i ett visst område. Istället ska närhetsprincip och aktivt val väga tungt. Även syskongarantin försvinner, men det får man väl hoppas att skolorna kan ta en del hänsyn till ändå inom ramen för särskilda skäl. Det positiva är att skolan själv kan sätta en gräns för hur stor klass man vill ha och efter att klassen är full hänvisa även nyinflyttade till andra skolor.

Men det negativa för föräldrarna är att det här med aktivt val kommer att väga så tungt. I praktiken kan det innebära följande; du bor mellan två skolor, skola a och skola b och väljer i första hand skola a och i andra hand skola b (och, eftersom att alla måste göra tre val så väljs även skola c i tredje hand). Om ditt barn inte kommer in på skola a, som är ert förstahandsval, är chansen att komma in på skola b mycket liten för där kan alla platserna redan vara fulla av de som valt skola b i första hand - de har gjort ett aktivt val att i första hand komma till den skolan och kommer alla att prioriteras före dig. Risken är alltså att om ditt barn inte kommer in på skola a så får ni istället plats på skola c, eller d.

Detta är en reell risk framför allt i områden med små skolor och få platser på varje skola. Och jag har inte hittat på detta mardrömsscenario själv, utan vår rektor informerade om det på vår informationskväll för blivande 6-årsföräldrar. Och nej, det var inte bara för att skrämma folk att välja vår skola i första hand eftersom hon är rektor även för de andra två närmaste skolorna i området. Det blir helt enkelt väldigt viktig vad man sätter som första hand. Och eftersom att närhetsprincipen också ska prioriteras så riskerar det bli så att för att vara säkra på att komma in på sitt förstahandsval så känner familjerna sig tvingade att sätta den närmaste skolan som första val. För kommer du som sagt inte in på ditt förstahandval så vet man aldrig var ni kan hamna..

Jag vette fan vad jag tycker om det här med det fria valet. Hur fritt är det egentligen? Inte mycket.

2 kommentarer:

Linda sa...

Åhhh Vad jag gillar din blogg! Hoppas ok att jag länkat till dig på min blogg?
www.vackravansinnigavardag.blogspot.com

HlsLinda

Kajsa sa...

Självklart! :)