onsdag, februari 10, 2010

Syskonskap

En sak som stod att läsa i "Lasermannen"; När de skulle göra en gärningsmannaprofil i fallet så utgick de från att gärningsmannen var äldsta syskonet i en syskonskara på 2 eller 3 barn. De vet inte varför, men den samlade erfarenheten i världen av seriemördare (han försökte ju mörda fler men lyckades bara med att verkligen döda en) är att de nästan alltid är just det, äldst i en syskonskara på 2 eller 3 barn. Får mig att fundera en del på vad det egentligen innebär för ett barn rent psykologiskt att få syskon.

6 kommentarer:

k sa...

Usch, ja, läskig tanke... Och vi har fått bära hundhuvud för vår oplanerade täthet mellan barnen under hela de senaste årens barnpsykologivurm för minst 4 år mellan barnen för deras psykologiska utvecklings skull... Som om livet är så förutsägbart, liksom. Nej, jag tror att det är mer än ordningen i barnaskaran och antal år mellan barnen som gör en seriemördare eller liknande;)...

Malinka sa...

Det är väl så att seriemördarna är äldsta syskonet i en syskonskara på två eller tre barn med föräldrar som inte kan hantera det där med att ha flera barn.

Tror jag, tralalala.

Yogamamma sa...

det är spännande det där, med hur vi påverkas av placeringen i syskonskaran. För visst påverkas vi av den. Men långt ifrån bara av den. Det viktigaste är ju att föräldrarna finns där, för alla barnen, så att de växer upp till kärleksfulla, starka och empatiska individer. Så jag håller med kloka K här uppe, det är mer en ordningen i syskonskaran som skapar en seriemördare.

Kajsa sa...

k: Hahaha, ja fi får verkligen hoppas att det krävs mer än så för att göra en seriemördare. ;)

Malinka: Bra tanke. Dåliga föräldrar måste nog också till.

yogamamman: dåliga föräldrar, placering i syskonskaran och kanske en liten hjärnskada.. ;)

Kajsa sa...

Jag är benägen att hålla med K och Malinka. Men visst, it makes you wonder...

Magda.nu *En fjärt i rymden sa...

Svårt att tänka sig att lilltussan till höger på bild skulle bli en mördare ;-)

Jag trodde att det var det sista barnet som löpte störst risk. Det första är väl oftast mest väluppfotstrat medans det sista får hänga med på ett annat sätt? Tycker också att de yngsta i en syskonskara är mer "vilda" och går sin egen väg i livet.

Spännande det där med gärningsmammaprofiler!