måndag, februari 19, 2007

SNIPPA

Är inte hundra på vad jag själv tycker om ordet, men va faan, jag är beredd att ge med mig för den MYCKET goda sakens skull! Hade ingen aning om att det numera var ett vedertaget namn hos RFSU. Nu börjar kampen för våra flickor (och pojkar)! Läs denna länk!

6 kommentarer:

Botilda sa...

Precis, det är ju bra för både flickorna och pojkarna!

Sen tycker jag att det är synd att man valt en feminin form av ordet "snopp", men jag står ut med det också. Eftersom det faktiskt börjar bli vedertaget.

KOM TILL MURCIA sa...

Frågan är ju HUR benämnandet på kvinnliga könsorganet kommit att bli fult, generande eller svårt att använda (i Svenska språket). Varför denna komplexering? Det är tråkigt att ett nytt namn på något intimt ska behöva komma från en institutuion istället för från folket, familjerna. Här i Spanien säger man VULVA; alltifrån en treåring till en läkare använder det utan att det är något konstigt. Vulva tycker jag är vackert. Snippa låter vasst. Men visst...bättre än "där nere".

Camillas lockar sa...

Min dator tokstrejkade när pdf:en skulle upp, så jag har inte läst länken. MEN jag tycker snippa är bra. Hade jag haft en tjej hade det nog blivit det.

Kajsa sa...

Mumin: Men är det inte just det som är poängen med det här med "snippa" nu i Sverige, att oavsett vad man själv känner och tycker om ordet, så är det viktigt med ett gemensamt ord som alla små flickor och pojkar får växa upp med nu! Om vi vuxna, fast att det känns lite konstigt för oss, bestämmer oss gemensamt för att använda det nu, så kommer det ju bli ett naturligt ord för våra barn när de växer upp. Det är väl precis där haken ligger - att de flest vuxna inte förmår sig till att använda ordet för att de inte sjävla gillar det eller känner sig hemma med det. Men nu har det ju blivit valt i en stor omröstning och kan därför förhoppningsvis samla fler än annars.

Camilla: Du får väl berätta för din son vad en snippa är för nåt vad det lider ;-)

Anonym sa...

Har det blivit valt i en stor omröstning? Fick du hem en valsedel med olika alternativ? :-)

Självklart är det ju jättebra att det äntligen finns ett ord som nu alla kan använda och jag tror inte det blir särskilt svårt att implementera det. Men å andra sidan har ju ord som mutta och musen och blomman använts och vad har hänt med dem? Jo de har blivit generande att använda. Kommer snippa också snart att bli generande att använda? ...........

Kajsa sa...

Anonymous: Nej, jag tror inte det var genom allmänna val ordet vann ;-). RFSU antog namnet samtidigt som det vann i en omröstning som tidningen Förskolan hade, i alla fall enligt Foff. Kan inte se varför de skulle ha någon anledning att ljuga i det fallet. Vad som händer med ordet i framtiden är ju ovisst, men kanske är tiden mogen för ett ord utan negativ klang. Om det får det eller inte i framtiden beror ju på de/vi som använder det. Att inte prata om flickors kön alls sänder ju knappast heller några positiva signaler. Det skadar ju inte att försöka :-)