söndag, september 05, 2010

Taktikröstning

Jag är inte en så bra taktiker, tror jag. Jag är troligen idealist. Och kanske är det jag som har fel och de som har rätt. Men jag har väääldigt svårt för talet om att folk ska taktikrösta i val. Hur kan var femte moderat vara beredd att taktikrösta på kd? Allvarligt, kd?! I stark konkurrens med fp som nu mer och mer kommer ut som ett "Svenskt Folkeparti" är kd det borgerliga parti som framstår som mest extrema i sin ärkekonservativa och konserverande syn på familjen och samhället. Kd är nog det sista parti av alla svenska partier (som idag sitter i riksdagen) som jag skulle lägga min röst på. Okej, nu är jag där vid ideologi igen - men hur kan man lägga sin röst, sin värdefulla röst, sitt ställningstagande, sin viktigaste värdehandling i den demokratiska rörelsen, på ett parti som man inte delar världsbild med? För mig är det helt obegripligt.

Uppdatering: Eller ja, helt obegripligt är det väl inte. Jag fattar ju varför folk funderar på det, i princip. Men jag tycker att något i politikens själ försvinner när den reduceras till taktik.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det är helt obegripligt. Det var som igår på partiledarutfrågningen, de tror de drar fram trumfkortet "Aha! men ni allianspartier är alltså inte helt överens i den här frågan?!". Erm.. neeej, det är olika partier vi pratar om ifall ni inte har märkt det. Sätter på text-tv dagen efter; stora rubriker "Ohly medger att de inte är överens". Suck!

Sofia

Kajsa sa...

Sofia: Ja precis. Vad ska man då med så många partier till?

Tove Kungsholmen sa...

Nä, det tycker inte jag. Hjärtat säger M men hjärnan säger KD. Jag vägrar se nåt annat än en alliansregering så det är lätt värt det. Nu tror jag att det blir en blå seger och att KD klarar spärren även utan min röst så vi får se var det landar.

Kajsa sa...

Tove: Jag fattar hur du tänker, men tycker ändå du ska rösta på M om det är det som känns i hjärtat. Tänk om KD kommer med något skitkonstigt förslag eller visar sig vara helknäppa och då står du där och vet att du bidragit till deras maktposition, liksom.