Nej, jag har inte varit på vårdcentralen just nu, men en god vän har det och det fick mig att tänka på hur många gånger jag har varit med om exakt samma procedur, antingen med mig själv eller med mina barn. Och hur många gånger i veckan är inte läkarna på vårdcentralen med om precis samma sak? Ska det behövas så lång utbildning till det? Kan man inte snabbutbilda folk som gör det där jobbet och sen om svaret inte bara är "gå hem och vila", om det finns minsta indikation på något annat, så kan de skickas vidare till utbildad läkare?
Jag kanske låter lite syrlig, men ibland blir jag nästan förbannad på att folk har så ont och att de så ofta kan säga så lite. Tja, det kan var ditt eller det kan vara datt, det är lite svårt att säga, men hör av dig om febern inte går över eller om det gör mer ont eller om örat börjar rinna eller vad fan det nu råkar gälla. Och jo, jag vet att det är svårt med bakterier och virus, men 90% av det som drabbar folk är väl nästan bakterier eller virus, så man kan ju tycka av kunskapen skulle vara lite större.
2 kommentarer:
Men sen är det väl också så att vi andra (ickeläkare menar jag) måste lära oss att inte dra iväg till vårdcentralen för varje liten infektion. Förväntar oss antibiotika gör vi också, trots att antibiotikaresistens är ett riktigt, allvarligt och stort hot mot vår hälsa. Och trots att antibiotika i de flesta vardagliga fallen bara kortar sjukdomstiden med någon dag.
Kajsa: Nja, så kanske det är. Har förstått att det kanske är ett problem för sjukvården, men jag kan inte känna igen mig i det alls. Är själv väldigt restriktiv med att gå till vårdcentralen och vill definitivt inte ha antibiotika om inte en bakterieinfektion som verkligen kräver det är konstaterad. Vi har haft turen och sluppit antibiotikakurer till barnen än så länge och kan inte minnas senast jag åt det heller, ta i trä.
Skicka en kommentar