tisdag, mars 23, 2010

Händig mjukis från Disney

Det finns verkligen en väldans massa hemska barnprogram, hemska på alla möjliga håll och sätt. Men vissa av de nyproducerade Disneyproduktionerna är faktiskt bättre än jag trodde. Ta t ex Händige Manny. Som titeln antyder är det självklart en kille i huvudrollen. Och han jobbar dessutom som hantverkare. Inte mycket nytt under solen där. Till sin hjälp har han verktyg som kan prata. Men; alla, framför allt männen, i serien tycker om att dansa. Och när männen dansar görs de ordentligt med en massa höftvickningar. Det känns inte jättevanligt att man ser det hos tecknade figurer som är män. Överhuvudtaget är Manny själv en ganska mjuk kille, gillar att passa sin systerson som bara är en bebis, och har ett väldigt omvårdande beteende.

Sen dräller det av kompetenta kvinnor med makt runt Manny. Den med mest makt, bordmästaren i staden, är en kvinna. Den som driver järnhandeln och alltid kan allt om alla byggjobb är en kvinna. Och, när Manny åker för ett jobb på brandstationen finns där både kvinnor och män som är brandmän! Det är mer än man kan säga om Stockholm. (När jag var på besök på Brandstationen på Kungsholmen nyligen så fick jag som svar på min fråga om de hade några brandmän av kvinnokön att det inte finns några inom hela Stockholms län!) Någon på Disney har i alla fall tänkt till.

2 kommentarer:

Malinka sa...

Senast jag var på en brandstation (min möhippa 2003) fanns i alla fall en kvinna i Sthlms län. Rökdykare. Då mammaledig.

Kajsa sa...

Jasså! Hon kanske ändrade tjänst när hon kom tillbaka..