söndag, mars 21, 2010

Ev lite Twitter-bitter

Jag vet inte vad det är för fel med mig, men jag fattar inte Twitter. Inte så att jag inte "hajar grejen" och tycker det är tråkigt. Utan jag förstår verkligen inte hur det fungerar. Jo, att en person bara får skriva ett visst antal tecken. Men jag fattar inte vad som är replik och inte, varför allt som skrivs innehåller en massa konstiga tecken osv. Hur läser man en Twitter-konversation helt enkelt?4 kommentarer:

Malinka sa...

Det kan bli lite tjatigt när många man följer är på samma ställe och re-tweetar varandra ...

Josåhär:

@ används för att markera ett namn/alias – jag heter t.ex. @malineri. Man måste skriva ut det så för att få fram meddelanden till den det berör.

# ("häshtaggen" på ren svenska) använder man för att skicka sitt inlägg till ett särskilt flöde. Som #melfest eller #val2010. Då kan man söka på det på twitter search, och få upp alla som twittrar just om den grejen.

RT betyder att man vidarebefordrar vad någon annan (@namn) har sagt.

Om någon re-tweetar något jag har skrivit för flödet #fimbulvinter ser det ut så här när det hamnar hos andra:

RT @malineri: Det snöar ute nu! #fimbulvinter

Tove Kungsholmen sa...

Jag halvhajar grejen och tycker det är tråkigt, urtråkigt faktiskt.

Kajsa sa...

Malinka: Oj och pust! Tack för bra förklaring, nu fattar jag faktiskt lite mer. Men jag blir trött bara av att tänka på hur rörigt det är och ser ut. Och varför i hela fridens namn ska man re-tweeta??

Tove: Jag kanske också ger upp, verkar inte vara min grej. Alldeles för mycket konstigt mitt i text, fast att jag nu tror jag vet vad det betyder.

Malinka sa...

Re-tweetar gör man för att föra vidare något bra som om någon har sagt, till sina egna följare.

Men det ska sägas att det kan bli lite väl mycket RT, t.ex. om många i ens flöde har samma intresseområde. Ibland får jag samma re-tweet en fyra, fem gånger av olika personer. För att någon portalfigur i den "intressegruppen" har sagt något intressant.

Jag tyckte också att det var tråkigt. Men det var innan jag började följa folk som faktiskt twittrar några gånger om dagen. Och då skriver inte bara om personliga grejer utan också tips om egna och andras bloggposter, debattinlägg och artiklar etc.

Om du inte redan kollat bland dem jag följer, gör det och kolla om några där intresserar dig. (Det är faktiskt inte så många kompisar som jag följer, mest halvbekanta och halvoffentliga profiler från bloggosfären. Eller så tycker jag att fördelningen är sån, eftersom mina kompisar inte tweetar överdrivet mycket ...)