måndag, februari 11, 2008

Vad är en dålig mor?

Hjälp! Sitter och ser debatten i SVT som har beskrivningen: "Vad är en dålig mor? Från madonnor till lattemammor och supermamas. Ett samtal om dagens myter om moderskapet. Gäster: Ebba Witt-Brattström, litteraturprofessor, Maria Sveland, författare, Anna Zethraeus, chefredaktör MAMA och Elise Claeson, debattör."

Hitills måste jag säga att Elise Claeson framstår som smått galen. (Så här har hon bland annat sagt i en tidigare intervju: Varför ska mammorna vara hemma med barnen – och inte papporna?– Kvinnor är biologiskt skapade för att bli mödrar – inte Skandiadirektörer.)

Någon som känner till henne sedan tidigare?

Maria Sveland däremot - respekt!

Visst är det viktigt med historien, som Ebba Witt-Brattström hävdar. Men att sitta och säga till en yngre kvinna, tillika författarinna (Sveland), att hon ska läsa Moa Martinsson och andra kvinnliga klassiker etc etc. Vilket jävla förringande av en annan person - hon vet väl inte vilka författare Maria Sveland har läst. Hon kan väl ha sina åsikter även efter att ha läst Moa Martinsson!

Ridå.

7 kommentarer:

Att vara mamma sa...

Elise Claeson framstår alltid som galen. Hon är en obehaglig typ, tycker jag. Förutom att hon har riktigt sunkiga biologistiska värderingar har hon t.ex. hävdat att det finns ett "gott våld", att vissa barn behöver gränser i form av aga. Se denna länk för artikel om det: http://www.aftonbladet.se/foraldrar/article285830.ab

Yogamamma sa...

Shit, vilken artikel *pekar uppåt*. Var tvungen att gå in och läsa.
Och så måste jag se reprisen av debatten, jag var för trött för att titta.

Kajsa sa...

att bli mamma: Shit, det där var ännu värre! I debatten framstod hon mest som biologistiskt bakåtsträvande på ett ganska korkat sätt. Jag lägger upp länken, om det är okej.

yogamamma: Jag gör det. Fast det var inte världens mest intressanta debatt - som vanligt pratar folk mest om varandra.

Att vara mamma sa...

Klart att det är okej att lägga upp länken. Trevlig blogg du har förresten, jag har just börjat läsa den. Grattis till graviditeten!

Anonym sa...

Vad skönt att fler såg den här debatten och upprördes (som egentligen inte var värd att se, tycker jag nu i efterhand, för det var för mycket fokus på Claesons galna, och för lite på Svelands sunda, åsikter).

Jag tyckte synd om Sveland som var tvungen att försöka argumentera med ett gäng så mossiga damer som Claeson och Witt-Brattström (blir förresten mycket sugen att läsa Bitterfittan).

Det var för övrigt skandal att Claeson oemotsagd flera gånger kläcka ur sig saker som "forskarna vet idag ... (t ex "att barnen behöver sina mammor under de första åren" Jaha, men PAPPOR då, fick man lust att skrika)". Var får hon allt ifrån? Claeson, redovisa dina källor tack!
Jag har tragglat mig igenom hennes bok (mamma@home) och den är likadan, hon kommer med en massa påståenden utan att belägga dem.

Och när hon retoriskt frågade Sveland "men ska man tvinga männen att vara hemma med sina barn då, om de inte vill?" så framstod hon som hur gammalmodig som helst. För mig (och många andra) är det självklart att moderna pappor vill och bör vara hemma med sina barn! Bara för att Claeson själv uppenbarligen har en skitstövel till make, så behöver inte det betyda att alla pappor är som han.

Många jämställdhetsmotståndare pratar ständigt om att de vill vara ifred och välja själva hur de ska göra med föräldraledighet och jämställdhet i hemmet.
Nu är det min tur att säga att JAG vill vara ifred. Snälla Elise Claeson, låt oss som VILL ha jämställdhet välja det, utan att du kommer och snackar om hur dåligt vi kommer att må av det!

Puh, där fick jag ur mig det. Tack!

Kajsa sa...

att bli mamma: Tack!

missnöjd: Håller med om det du skriver. Ffa det att Claeson så många gånger påstod sig komma med fakta från forskarvärlden. Jag blev förvånad över att ingen av de andra ifrågasatte henne då, men ibland är det svårt i en direkt debatt om man faktiskt inte vet själv och inte kan kolla källor. Att hon gör det samma i sin bok utan att redovisa källor känns som ett direkt tjänstefel. Ingen borde lyssna på det hon vräker ur sig om hon inte har belägg för det (vilket hon ju inte har, annars skulle hon garanterar ange sina källor). Läs Bitterfittan istället. Den är riktigt bra stundvis.

Anonym sa...

jag missade det där... det verkar intressant. Skum kvinna det där, enligt artikeln ovan.

Kram,
AnnaSv