lördag, februari 16, 2008

Med rätt att hyra


Förslaget med att höja hyrorna på hyresrätter i Stockholm för att minska bostadskön är ett stort skämt naturligtvis. Eller, det kunde man ju hoppas. Hur det är möjligt att hävda att det inte skulle leda till ökad segregering förstår jag inte. Eller så kanske de som lagt förslaget inte bryr sig. Det är väl den troligaste förklaringen, tyvärr.

Nu säljs en massa hyresrätter ut så att marknaden och rörelsefriheten för de som redan bor i hyresrätt idag ständigt minskar. Färre objekt - färre möjligheter till byte osv. Och sen ska hyrorna chockhöjas. Vart ska de familjer så ta vägen som inte har råd att bo kvar? Det måste ju logiskt sätt bli betydligt mindre möjlighet att byta med båda högre hyra och färre hushåll som bor i hyresrätt.

Ett av argumenten är att hyrorna ska anpassas till bostadsrättspriserna i området. Vad är det då för poäng med att bo i hyresrätt? Samma kostnad men inte lika mycket rättigheter och friheter och ingen möjlighet att senare ev göra en vinst för att t ex byta till ett större boende. Vad blir de kvarvarande hyresrätterna då - ett straff för dem son inte kan få lån på banken, eller?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag fattar inte riktigt hur de tänker, de som bestämmer...

Jag gillar hyresrätt!

Fast. Å andra sidan skulle det ju vara skönt att ha något "eget" (eller det blir väl bankens?) men för min del handlar det nog mer om att få något större och något med uteplats etc.

Men det kan man ju glömma om man vill bo i Sthlm och inte är miljonär.

Kram,
AnnaSv

Kajsa sa...

annasv: Visst kan jag förstå att det är skönt att ha något eget. Men om man nu inte har något eget så är det ju galet att det ändå ska vara lika dyrt. Dessutom, det där med miljonerna är ju helt klart ett problem.. ;-) Kan inte kommentera på din sida förresten... kommentarerna bara försvinner. Men det kanske går över snart.

Anonym sa...

Jag är kluven i frågan. Tycker på ett sätt det är rätt vettigt med marknadspriser på hyrorna, som på allt annat. Fördelen är ju t ex att vi som inte bott i Sthlm hela våra liv och vars föräldrar inte tänkt i banorna att sätta oss i bostadskö i Sthlm faktiskt har en reell mäöjlighet att få hyresrätt inom rimlig tid om vi blir konkurrenskraftiga lönemässigt vill säga.

Men jag håller med om ditt argument att det ju är tokigt att det ska vara lika dyrt att bo i hyresrätt som i bostadsrätt (åh andra sidan är det ju enormt mycket billigare för de riktiga rikingarna som kunnat betala sina lägenheter mer el mindre kontant att bo i bostadsrätt, bara de mindre rika med mindre pengar och mycket lån betalar ju massa för dem, så vem ska man utgå från när man sätter hyran).

Segregerat blir det ju tveklöst i a f!

Har du tänkt på den otäcka tanken att det nog faktiskt finns människor som VILL att det ska bli segregerat. Inte nöd vändigtvis de som lagt förslaget, men säkerligen många som stöder det!

Kajsa sa...

Emma: Ja usch, den är onekligen en hemskt tanke, men jag är inte helt säker på att den är fel. Och jag är inte helt säker på att de som lagt förslaget inte egentligen sällar sig till den skaran (dvs har man råd ska man kunna köpa sig fördelar, har man inte råd - tja, flytta till en förort som du har råd med!).

Anonym sa...

Du tror inte att hyresvärdarna vill ha korrekt avkastning på sina investerade pengar?

Hyresstoppet innebär att man hellre investerar sina pengar på annat än att bygga nya fastigheter för boende.