lördag, juni 28, 2008

Konspiration 58


Var det någon som såg dokumentären om konspirationsteorin bakom fotbolls-VM 1958? Dokumentären är gjord av Johan Löfstedt och handlar om en grupp människor som hävdar att VM-58 aldrig ägde rum utan var en stor mediekupp i sammarbete med USA för att testa TVs genomslagskraft. Dokumentären är välgjord och presenterar onekligen bevis, bland annat bildbevis, som fascinerar och väcker fantasin till liv. Kanske mest fascinerande är det hur någon överhuvudtaget har börjat fundera i dessa banor. Om den hade varit sann, vill säga. Dokumentären är nämligen fejk. Löfstedts motiv, enligt honom själv, är att visa hur lätt det är att manipulera med historiska fakta och få folk att börja tvivla på att saker har ägt rum, oavsett om det, som i detta fall, fanns femtiotusen personer i publiken på läktaren. Framför allt när det har börjat gå en massa år och många av personerna som var med själva inte finns längre. En klar parallell till förintelsen och försöken att sprida osäkerhet kring den. På sitt sätt genomför Löfstedt själv ett experiment för att testa TVs genomslagskraft. I en undersökning efter att dokumentären sänts första gången trodde 80% att i alla fall dokumentären var sann (alltså att gruppen som lanserar konspirationsteorin finns). Sen om de trodde på uppgifterna i sig eller inte är ju en annan fråga.

2 kommentarer:

hanna sa...

Jag såg den och visste inte att den var fejk. Vi satt här och skakade på huvudet och tyckte att gänget bakom konspiration 58 verkade rätt rabiata :)

Kajsa sa...

hanna: Ja, onekligen ett gäng rejäla galenpannor i sånt fall. Vi var också ganska osäkra på om det var på riktigt eller inte, men efter lite hederlig reseach fick jag fram hur det låg till.