lördag, maj 03, 2008

Sur på läget

Alla mina vänner (nåja, två. Men två på tre dagar!) köper nya fina lägenheter när de behöver större. Nä alltså jag hajar att bostadsrättsmarknaden är jobbig och pressande och att folk tar sjukt stora lån osv, men där finns i alla fall en möjlighet att vara aktiv och förändra sin boendesituation. Vi som sitter i en hyresrätt har försökt byta hur länge som helst, men det verkar vara helt fördömt. Vi kan inte låna lite mer pengar för att få stanna kvar i vårt närområde, som vi vill. Vi blir tvingade att bryta upp och flytta till en helt ny del av staden, någonstans utanför tullarna, om vi vill byta. Så ser verkligheten ut redan idag. Hur ska den då inte se ut om det nya förslaget på marknadsanpassade hyror går igenom?? Och jag som bara är så jävla höjdrädd - jag vill ju bara flytta ner några våningar. Ska det vara så omöjligt?? Vårt pissiga bostadsbolag vägrar dessutom att ha en internkö ("vi har i dagsläget ingen möjlighet att administrera.. bla bla bla) och tänker inte sälja till de boende - då kanske vi hade fått ett bättre läge på hyresrättsmarknaden eftersom blivande bostadsrätter verkar vara det enda folk är ute efter just nu. Blä!

3 kommentarer:

Botilda sa...

Det är verkligen överjävligt hur bostadsmarknaden fungerar (inte) i Stockholm. Liksom marknadsanpassningen. Men alltså, anledningen till att så många köper sina bostadsrätter är nog inte att man absolut vill äga sin rätt att bo någonstans, utan att man vill välja var man vill bo. Ni har väl samma möjlighet som vi andra att köpa lägenhet? Fick jag välja hade jag valt hyresrätt alla gånger, men det har aldrig funnit som alternativ. (Det känns om att jag är gnällig nu, men jag förstår nog inte problemet - ni sitter på en hyresrätt i innerstan liksom, drömläge!)

Kajsa sa...

Botilda: Klart du får vara lite gnällig. Jag är lite gnällig, du är lite gnällig, det är vad bostadsmarknaden gör med oss. Det är klart jag vet att vi har det bra på ett sätt, men jag är orolig för att bo så högt upp och känner mig frustrerad över att vi har svårt att komma någonvart med den lägenhet vi har. Den är inte så attraktiv på marknaden, tyvärr, dyr och byggt under en perioden som inte smäller så högt, även om den är helt okej att bo i. Chans att köpa har vi tyvärr inte eftersom vi inte har de pengarna och inte får lån.

Anonym sa...

ah hyresmarknaden och bostadsmarknaden i är i sig ett fenomen. Att det är halvkaos uppe i storstan har jag förstått på vänner som bor där. Finns ingen ljusning på att hitta en HR nere på bottenplan någonstans?