lördag, april 21, 2007

Ut ur den skämmiga garderoben

Okej, har dragit på detta länge nog nu. Anledningen till att jag dröjt är faktiskt att jag inte tycker mig hittat tillräckligt "häftiga" smaskiga saker att skämmas för att jag gillar. Det ska ju vara så vitsigt och skojsigt på en blogg. Dessutom skäms jag väl litegrann för en del.. det är ju liksom det som är poängen. Nåväl, här kommer efter heliotropens förlaga;

Fem saker jag skäms över att jag gillar:

1. Korv. Speciellt falukorv och såna där små vita kryddiga irländska korvar som man steker. Anledningen till att jag tycker detta är ganska skämigt är att jag inte äter nöt- och griskött och inte har gjort det på en herrans massa år. Redan som liten 12-årig slutade jag äta kött. Sen har det gått lite fram och tillbaka genom åren, och numera äter jag både fisk och fågel, men kött är det värre med. Det kommer jag nog aldrig äta mer. Men det betyder inte att jag inte har ätit det och vet hur det smakar, och korv är gott! Åt jag korv skulle jag alltid ha en falukorv liggande hemma i kylskåpet som jag kunde skära tjocka skivor av och äta kalla, direkt i handen eller på en knäckemacka. Mums!

2. Skvalradion. Varje gång jag säger till folk att jag älskar att lyssna på radio så svarar de: "Ja, P1 har ju så bra program." eller "P2 har verkligen intressanta konserter." eller nåt liknande och jag hummar något ohörbart som svar och försöker snabbt byta samtalsämne. Faktum är att jag gillar framför allt P1 väldigt mycket, men de allra flesta gångerna när jag ska slå på radion så väljer jag någon liiiiiite mindre rumsren kanal. T ex Studio 107,5 som spelar en massa trevliga sånger från min barndom ;-) Oftast blir det dock Radio Sthlm.

3. Dirty Dancing. Jag tittar helst på den själv eftersom att jag inte anser att någon annan uppskattar den tillräckligt. Har sett den oändligt många gånger och den är lika bra jämt. Den måste ha kommit i precis rätt ögonblick i mitt ungflicksliv. Jag älskar musiken, kläderna, rollinnehavarna, miljön - allt är precis rätt. Jag var aldrig kär i Patrick Swayze, det var inte det som var grejen. Nä, grejen var den unga tjejen som gick sin egen väg, tog egna initiativ, vågade stå för vad hon kände, tyckte och ville och fick båda prinsen och kungariket på köpet, typ. En bra film helt enkelt som jag definitivt kommer visa för Lydia. Sen att det på ser ut som om killen är den som tar det största steget i slutet av filmen och "räddar" Baby "ur hörnet" i den berömda repliken är bara en illusion. Hon har så solklart redan banat väg för detta via sina tidigare handlingar och fått honom att öppna upp och förändras, vilket han också säger rent ut på flera ställen i filmen. Nog så.

4. Att shoppa. Inte prova kläder, det är jobbigt, men "shoppa". Köp, köp, köp, gärna skor, väskor, solglasögon. Gärna smink, tekniska produkter, sjalar, barnkläder. Gärna leksaker, bokhyllor, mattor, matprodukter. Gärna pennor, kalendrar, disktrasor. Tja, ni hör - det mesta går bra. Älskar nya produkter, att hitta, titta, välja, ta med hem. Jag vill inte tycka om att shoppa. Tycker att det överkonsumeras alldeles för jävligt mycket redan. Dessutom har jag det mesta jag behöver. Skulle jag inte få shoppa något annat än mat det närmsta året så skulle nog både jag och till och med mitt barn överleva alldeles utmärkt. Men, bara en liten grej till.. det är ju så roligt.

5. Att diska i rinnande vatten. Det är verkligen en dålig vana och en som jag har haft hela mitt liv. Det är ju så skönt när smutsen sköljs bort direkt från fatet. Men som tur var har vi diskmaskin nu, så även om det kanske är värre så slipper jag stå där och diska och tänka att jag borde nog fylla upp hon istället.


Fem saker jag skäms över att jag inte gillar:

1. Öl. Man borde gilla öl. Öl är sällskapligt och trevligt och lättdrucket (säger de som vet) och samlar folk, ungefär som kaffe. Det är fånigt att gå in på värsta engelska puben och beställa vin eller en drink. Dessutom tjejigt. Jag vill dricka öl som de andra grabbarna, men jag gillar det inte. Ibland funkar en iskall i solen, men bara en. Sen måste jag byta dryck. Finns några ölsorter som jag klarar av. Alltså dricker jag dem ibland, för att det är så trevligt att ta en öl ihop.

2. Rött te. Man borde gilla rött te. Det är nyttigt och bra och bättre än till och med grönt (som också är äckligt för övrigt) och vissa människor tar för givet att man gillar rött te. Jag fick en gång frågan om ifall jag använder en viss sorts tesil till rött te. "Nej", svarade jag. "Hur dricker du då ditt röda te?" blev följdfrågan. Ha ha ha! Efter all min tid på den Gröna Ön dricker jag mitt te svart på påse! Så det så.

3. Ingmar Bergman. Ja, jag visserligen sett endast ett fåtal av hans filmer, men de jag har sett har inte fått mig att vilja se fler..

4. Att duscha naken i omklädesrum, eller bada naken på sommaren för den delen. Okej, nu ska jag berätta det en gång för alla - jag är lite pryd. Inte så lite heller faktiskt. Så pass att jag helst tränar ensam, eller i alla fall inte med folk jag känner. Jag tvingar mig till omklädesrum och dyligt för annars skulle det bli för krångligt att leva, men jag vill helst vara för mig själv i en liten vrå. Inte stå och prata med folk och vifta med tuttarna samtidigt. Dessutom verkar folk generellt ha en annan uppfattning om mig, vilket ibland stört mig. Jag är väl alldeles för frispråkig eller nåt. Men tala och göra är som ni vet helt olika saker...

5. Dålig svenska. Och nu menar jag inte folk som bryter eller kommer från andra länder. Utan infödda svenskar som stavar uruselt, särskriver, använder uttryck fel hela tiden. Alltså jag skäms för detta eftersom att jag verkligen inte är perfekt själv! Slarvar ganska mycket, är ingen fena på stavning, pratar nog ganska dåligt emellan åt, ägnar mig åt slanguttryck med mera. Men sen tycker jag också att det är otroligt dåligt av mig att störa mig på att någon kanske inte fått eller kunnat ta till sig en ordentlig utbildning i språket. Kanske haft en jobbig barndom, kanske haft det struligt i plugget, kanske flyttat från fosterhem till fosterhem, vad vet jag?! Så har jag mage att irritera mig på den personens språk! Verkligen lågt av mig och jag håller det helst för mig själv..

6 kommentarer:

Yogamamma sa...

Shit. Då kan du ju inte komma hem till mig och dricka grönt te och prata om livets oväsentligheter.
Jag ÄLSKAR grönt te. Men rött....njae..och särskild tesil till rött te...har jag aldrig hört..men kul lista!

Heliotropen sa...

Du skäms ju jättebra! Och jag känner igen mig. Jag gillar inte heller öl, rött te (euw!) eller att klä av mig naken för kreti och pleti. Det är faktiskt en major hangup. Men Det sjunde inseglet är en himla bra film. IB:s andra kan man hoppa.

Botilda sa...

Och jag skäms över att _inte_ gilla korv. Kan bara inte förmå mig att äta. Och när jag någon gång ändå gör det mår jag illa direkt.

Kajsa sa...

baby or not:
Nä, tyvärr, det går ju inte. Inte om själva grönt-te-drickandet är obligatoriskt ;-)

heliotropen:
Trevligt med fler icke öl- och rött tedrickande pryda! Okej, kanske skulle ge Det sjunde inseglet en chans..

botilda:
Ha ha, men då är ju allt gott och väl - tycker inte man bör gilla korv! :-D

Linda sa...

Sitter här och ler igenkännande angående vissa saker. Gillar sättet du skriver och beskriver saker på:-) Din svenska är alldeles utmärkt!

Heliotropen sa...

Vi kanske kan bilda en klubb och träffas - drickandes t.ex. svart te och vitt vin, samt väl påpälsade?