söndag, april 15, 2007

Om detta må ni berätta

Jippi! Idag publicerar DN en artikel med rubriken "Män och kvinnor är lika som bär". Den handlar om att omfattande vetenskaplig forskning fortfarande inte kan hitta några stora skillnader på män och kvinnor.

-Men, det är ju skillnad på män och kvinnor?! protesterar du i ditt huvud och tänker på alla år av empirisk forskning som du själv bedrivit i din omgivning.

Ja naturligtvis. Men det den psykologiska forskningen mer och mer visar är att denna skillnad är kulturell - inte biologisk. Alltså finns den inte där "från början", när det lilla livet dumpas in i vår kuturella verklighet.

Tyvärr riktar artikeln efter en bra inledning mest in sig på matematisk förmåga hos män och kvinnor. Detta är nog bra som exempel, men gör att övriga frågor, sånt som gemene man kanske fokuserar mer på än just förmågan att räkna matte, försvinner ur fokus. Dumt gjort av artikelförfattarinnan Maria Gunther Axelsson, tycker jag tyvärr. Även om mycket annat står att läsa om i t ex faktarutan så blir intrycker av en snabbgenomläsning lätt bara att kvinnor-och-män-kan-räkna-lika-bra.

Själv har jag förresten aldrig haft idén om att jag inte skulle kunna räkna matte bara för att jag är tjej. Bra gjort där av mina päron!

6 kommentarer:

Heliotropen sa...

Och jag hade turen att födas i en familj där varken brorsorna eller syrran kunde matte.

Visst är det skönt med motvikt till läskiga Annica Dahlström. Å andra sidan kan man gotta sig lite ibland åt hennes idiotiska resomenangm som logiken i detta: Män föds med manliga hjärnor. Kvinnor föds med kvinnliga hjärnor. Fast en del män har kvinnliga hjärnor och en del kvinnor har manliga hjärnor. Öhö ... Så om manliga hjärnor kan sitta i huvudet på såväl kvinnor som män, vad f-n är det som gör dem manliga?!?

Kajsa sa...

heliotropen skrev: Så om manliga hjärnor kan sitta i huvudet på såväl kvinnor som män, vad f-n är det som gör dem manliga?!?

De kanske har snopp? Hö hö hö ;-)

Anonym sa...

Hallå gumman ! Du förstår väl att det endast beror på mitt inflytande att du kan räkna TROTS att du föddes som flicka ! Mamma

Kajsa sa...

Ja, misstänkte att det nog var din förtjänst ;-) Tack mamma! Puss!

Botilda sa...

*mutter, mutter* Jag har fel morgontidning. I min stod det häromdagen att alla mammor känner att det är fel att lämna sina barn på dagis i stället för att ta hand om dem själva. Så går det när man får kompromissa i samboskapet "Okej, vi tar min soffa och din morgontidning..."

Kajsa sa...

Botilda: Ha ha, ja jag har också provat den tidningen under en period. Känner mig mer hemma nu.