onsdag, april 09, 2008

Luft


Vi håller ju ständigt på och tittar efter alternativ att byta lägenhet. En stor anledning är att jag absolut vill bo längre ner i huset (vi bor på 6 våningen nu och tycker det är läskigt). Nåväl, vi får ibland upp ganska trevliga alternativ i bland annat Midsommarkransen. Själv har jag inga personliga känslor för Midsommarkransen men vet ju att det är en populär stadsdel som anses ha gott rykte. Men varje gång jag läser annons med en av de fär lägenheterna så kan jag inte låta bli att tänka på den grafik som DN publicerade för något år sedan om spridningen av s k PM10-partiklar i Stockholm. Pm10-partiklar anses mkt farliga, ffa för små barn och är det som förutom kvävedioxid diskuterats mycket när det gäller luftkvalitet i stadsmiljöer.

Grafiken som publicerades i DN och som jag försökt fota här ovan visar att dessa partiklar sprids i höga halter utmed ett stort område utefter Stockholms utfarter, och hela Midsommarkransen ligger således i ett högbelastat område. Alltså är det ju ingen mening att flytta till t ex Midsommarkransen för att ge en eventuellt bättre uppväxtmiljö.

Naturligtvis är jag så fanatisk att jag även sparat en grafik över kvävedioxidutsläppen, gjord på statistik från hela 2006 (se nedan). Även där ligger just Midsommarkransen rätt pyrt till (blått är i detta fall sämre än grönt). Stora delar av Södermalm ser ut att vara bättre, faktiskt. Nä, det blir nog inget Midsommarkransen för oss, hur mysigt det än må vara.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bor ni i innerstan nu? Midsommarkransen är ju fint och så men jag vet inte riktigt om jag skulle vilja bo där. Jag har ju iofs flytt från söderförort till norrförort och då finns ju ingen återvändo. =)

Lycka till!

Kram,
AnnaSv

Kajsa sa...

annasv: Ja, vi bor på Söder nu.

Charlotta Åberg sa...

jag tycker ni ska flytta ut till mälaröarna och bli grannar med mig! finfin luft härute, och alltid solsken även när det regnar i stan!