onsdag, mars 05, 2008

Mer om nätpedofilprogrammet

Jag håller med om vad ni alla skriver i kommentarerna till mitt förra inlägg. Men jag funderar också över detta appropå mediernas ökande inflytande i samhället:

Om inte det hela hade varit en programidé hos något TV-bolag, hade polisen då lagt ner så stora resurser på att jaga pedofiler på nätet?

Och om det nu finns ett sådant TV-program, kan det kanske verka avskräckande och göra att några som annars hade tagit ett sådant steg låter bli?

Bara något att fundera på.. ;-)

5 kommentarer:

[attle] sa...

och samtidigt (har jag grymma fördomar mot amerikaner) så tror jag inte de lär sig.
;-P

Kajsa sa...

attle: Kanske har du rätt. Det var ju flera i programmet som när de blev avslöjade sa att de hade misstänkt att det kanske var just edt programmet, men sen åkt dit ändå - kunde väl inte hålla sig borta..

Anonym sa...

Som någon sa i ett tidigare inlägg, de personer detta handlade om gav ju näst intill intryck av att vara utvecklingsstörda - något stod inte rätt till. Och människor som är sjuka kanske inte nödvändigtvis "kan välja", lika lite som en alkoholist som inte får hjälp kan låta bli flaskan på eget bevåg (gäller oavsett om de är amerikaner eller svenskar dessvärre). Även om någon blir avskräckt från att träffa ett okänt barn via internet söker personen sannolikt upp barn på ett annat, säkrare sätt.

Om man vill att ett program ska avhjälpa mot sådana här saker bör det nog vara lite mer konstruktivt. Visst kan man visa när någon av pedofilerna går i fällan (bara för att visa hur pedofiler går tillväga på internet), men utan att visa hur han ser ut.

För även om en tonåring eller förälder kollar på programmet, är det ju ingen som vet vem som egentligen sitter bakom dataskärmen. Jag menar att en pedofil lätt kan lura till sig ett barn, eftersom det är svårkontrollerat vem han egentligen är innan de träffas. Så för den sakens skull tror jag inte detta program hjälper jota. Just DE pedofilerna är förvisso borta från banan, men det finns tusentals till. Och vad vann man i s f på att visa ansiktena på de som åkte fast? Ingenting utom tittarsiffror.

Kajsa sa...

emma: Ja, högra tittarsiffror är ju onekligen TV-bolagets främsta mål. Håller med om att det som var intressant med programmet skulle ha fungerat lika bra utan att man fått se ansiktena. Vissa ansikten var dessutom suddade. Undrar om det var de som inte blev dömda? Ja, de amerikanske moralen är onekligen olika den svenska.

Anonym sa...

Ville bara tillägga beträffande brottsprovoktation o.d. att jag tror bara det är olagligt för polisen.

Vet dock inte hur det skulle bedömas om någon gjorde sådär i Sverige: troligen skulle han/hon i a f inte anses vara ngn särskilt bra reporter. Media har ju en rad egna etiska förhållningsregler menar jag. Och kanske skulle han kunna bedömas som medbrotsling på något sätt.

Sedan har det varit tal om en ny lag i Sverige, mot just grooming, d v s att det skulle bli olagligt att ta kontakt med minderåriga på internet i syfte att inleda relation, eller något sådant. Och i s f skulle ju även det de här männen gjorde i programmet (innan det "hänt" något) bli olagligt här i Sverige...