onsdag, augusti 30, 2006

Hej konsument


Idag har en rykande färsk DN på stan landat i brevlådan. Jag har alltid med förtjusning och förundran läst inslaget "Hej konsument" på sidan 2. Mycket för att det är så konstiga och svåra frågor, typ "Äter lyxmiddag på". Hur ofta, om någonsin, äter folk egentligen lyxmiddag? Eller är det bara jag som är så barnslig så jag inte har kommit dit än i min utveckling? Sen undrar jag alltid alltid om folk är seriösa eller ironiska i sina svar. Eller bara vill ha svar med så mycket cred som möjligt. Antingen så ligger på favvorestaurangen på Övre Manhattan (cred antar jag) eller så ligger den i Spånga centrum (ironi eller supercred?). Nåväl, för att ta musten ur det hela ska jag här, utan vare sig ironi eller ljug, utan på fullaste ärligaste, hur tråkigt det än må bli, allvar ta mig an "Hej konsument"-frågorna alldeles själv, en gång för alla! Here we go...

Hej konsument:

Senaste impulsköp: Två stycken matchande väskor från 10-gruppen för sammanlagt 865 kr.
Bästa promenad: Längs vattnet mellan Hornstull och Skanstull
Favoritdryck: Svart te
Äter lyxmiddag: Mycket sällan, men har faktiskt varit på Gondolen, om det räknas.
Favoritgata: Heleneborgsgatan
Bästa förfestmusiken: David Bowie
Reser helst till: Storstäder som Rom, Berlin och London
Bästa mikromaten: Weightwatchers moussaka
Favoritlyxartikel: Mascara från Lancôme
Älsklingsljud: Lydias begynnande skratt
Senaste upptäckt i Stockholm: Hälsopoolen, Rosenlunds sjukhus
Favoritgalleri: Beyler utanför Basel (okej, det var lite pretto, men det är ett fantastiskt galleri!)
Tidning jag gillar: ETC
Favvosajt: www.ne.se (eller i alla fall mest använda - i jobbet)
Här bjuder jag mamma på middag: Har typ aldrig hänt, men vi äter gärna tillsammans på Merhaba, Ringvägen eller Hermans på Fjällgatan. (Eller, var det inte jag som betalade sist vi åt sallad i Sjöstaden?)
Favoritförort: Skärholmen (för där bor pappa!)
Favoritbutik: Granit, till mig själv (älskar att organisera). Annars ligger ju Matador Kids och Juliet, båda på Hornsgatan, bra till just nu. :-)
Bästa lunchställe: Sapporo sushi
Favoritgrönsak: (Svårt. Jag är en periodare när det gället livsmedel, men just nu) Zuccini
Favoritfärg: Röd
Favoritmärke: Nanso
Favoritdjur: Fåglar av alla de slag
Bil: Renault (står i mitt garage och vinner F1!!)
Världens bästa just nu levande regissör: Ken Loach
Stjärna jag vill träffa: Ingen, tror jag. Vad skulle jag säga?
Favvoskor: Kan inte välja, älskar alla skor!
Klädkonto per månad: 0-1500 kr
Modeförebild: Nina Persson
Motionerar: Yoga, Friskis&svettis
Det dyraste jag köpt: Min bil
Favoritprodukt på Systembolaget: Grådask portvin
Bästa fyllekäk: Sushi
Dansar helst till: "Let´s spend the night together" i Bowies version.
Senast gnolade: "Drive my car" The Beatles
Senaste fyndet: En gummiboll med plastråttor och fejkblod i, jätteäcklig. Bara 25 kr!!
Bästa romanen: (Går ej att säga, men senast blev jag djupt gripen av) "Gregorius" av Bengt Ohlsson.
Bästa novellen: (Samma sak här, men en bra är i alla fall) "De döda" i novellsamlingen Dublinbor av James Joyce
Favoritprodukt på Apoteket: L300 ansiktskräm
Fulaste färgen på kläder: Marinblått
I min dvd-spelare: "This Life", första omgången.
Beställer i baren: Vin
Användbar pryl: Min dator

"Vin och död, lammkött och räkor"





Nu är det snart premiärTeater Ps första egna föreställning, "Vin och död, lammkött och räkor". Spännande!! Regissören Erik von Platen och manusförfattaren Jerker Beckman beskriver den som en absurd föreställning om liv och död, minnen och middag. Innan jag blev mammaledig arbetade jag med casting och produktion av förreställningen. Nu ser jag med spänning fram emot slutresultatet. Här är lite bilder från när jag och Malin var nere och kollade repet härom dagen.

Premiär Torsdag 7 september 20.00. Spelas på Folkkulturcentrum på Skeppsholmen. För vidare information se www.teaterp.se

söndag, augusti 27, 2006

Samma sol som vår

Nu har jag läst klart den sorgliga, fina boken av Per Gunnar Evander.

Badbebis




Idag var första gången på babysimmet. Med tanke på Lydias griniga humör de senaste dagarna och det faktum att hon grät hysteriskt på informationsmötet för simmet i onsdags, så var våra föväntningar inte så högt ställda. Se hur det går, helt enkelt. Låta henne komma upp så fort hon ville och ge det några gånger för att få henne att vänja sig. Men det gick superbra! Inte så att hon skrattade och tyckte det var störtkul, men hon var lugn och verkade koncentrerad och betagen av alla intryck och orkade vara i hela halvtimmen.. Ska bli sååå kul att se hur detta utvecklar sig.

lördag, augusti 26, 2006

Solokvist hemma ikväll, Jonas är ute och ölar. Ja, solo och solo, Lydia är ju hemma (hon ville inte följa med på krogen, ha, ha. Bättre stanna hemma med snoriga mamma). Men hon sover ju sedan flera timmar, så jag känner mig allt ganska solo. Ska snart knyta mig jag också. Lägger bara in en juste nytagen (i förrgår) bild på världens finaste lilla skrutta! God natt!

fredag, augusti 25, 2006

We all have our moments


I natt har vi haft några riktiga Martina Haag-moments. Jag är förkyld som en anka, blev värre i går kväll, kan knappt sova. I natt har jag legat på tre kuddar med öppen mun och försökt att inte snora ner på Lydia som envisas med att snurra i sängen så att hon hamnar med huvudet i min armhåla. Passet fram till matningen gick ganska bra, alla i familjen sov som små kattungar, utom jag då. Vaknade titt som tätt för att antingen pilla i mig mer alvedon eller snyta mig, eller kissa eftersom att "det är bra att dricka mycket när man är sjuk".

Det är först efter matningen (som jag tar fast jag är sjuk, Jonas har inte erbjudit sig att bistå) som det blir strul. Lydia vägrar att somna om, men inte bara det, hon måste bita på någonting helt frenetiskt! Hon ligger och vrider sig som en ål, tuggar på mjukishunden Pricken, på min arm, på mina fingrar, får ingen ro alls. Och jag ligger uppe på mina kuddar och försöker att inte snora på henne och kan inte snyta mig för då måste jag gå och tvätta händerna innan jag kan röra vid henne igen och om jag släpper henne är jag rädd att hon blir klarvaken och aldrig somnar om. Hon brummar och grymtar i en över en halvtimme.

Jag är så trött och så tjock i huvudet (alvedonen har slutat verka) att jag inte förmår ta mig för annat än att ligga där och buffa henne verkningslöst i rumpan och låta henne tugga på mitt finger. Till slut vänder sig Jonas, som tydligen har vaknat, om och viskar grinigt "Men sooov nu, gumman!". Jag ber honom hämta en kall bitring som får henne lite lugnare, men somnar gör hon inte. Bara tuggar och tuggar med sin lilla käke utan tänder och dreglar ner hela madrassen under sig.

Efter ytterligare ett tag säger Jonas att det brukar funka att gå och lägga henne i vagnen. "Men gör det då!" fräser jag tillbaka, hostandes och snörvlandes. Han går upp ur sängen och går på toa. Då, hallelulja, tar hon plötsligt nappen, vilket tyder på trötthet, och slappnar av med ryggen mot min mage. Efter ytterligare några minuter har hon somnat om! Även jag somnar som en stock någon millisekund senare.

Nu sitter jag här på förmiddagen med nya alvedon i kroppen (tack så mycket!) och har just avbokat en date med min styvsyster idag. Har ännu mer ont i halsen och har börjat nysa. Så idag ska vi bara dega och sova och snyta oss och vara lyckliga över att det är fredag så att Jonas är hemma imorgon och i övermorgon :-)

torsdag, augusti 24, 2006

Nya böcker

Jippi! Nyss beställda böcker på nätet;

"Hemliga pappan"av Andreas Ekström (Jonas vill ha den)
"Välkommen till det nya livet" av Fredrik Emdén
"Hjälp jag heter Zbigniew" av Zbigniew Kuklarz (nästa bok till bokklubben)
"Vad hände på vägen till Damaskus? På spaning efter den verklige Jesus från Nasaret." av Lena Einhorn

Fast nu inser jag att jag snarast även måste skaffa "Den som vässar vargars tänder", Carina Rydbergs senaste. Läs den här recension i DN! Alltid är det någon bok som ramlar in precis när man lagt en beställning.

Förresten gillar jag verkligen Stina Wirséns illustrationer i DN!

tisdag, augusti 22, 2006

Bloggning bla bla bla


Det är så roligt det här med att blogga, att tillhöra en av alla dessa som startar sina små krypin i cyberrymden i hopp om att någon stackare ska läsa ens alster. Eller alster och alster, det är väl knappt ens det. Men det spelar ju liksom ingen roll. Jag kan lägga ut texten här i all evighet om precis vad jag vill, för fast att jag är "uppkopplad" och "utlagd" och "publicerad" så är det inte säkert att en enda jävel läser vad jag skriver. Internet är så stort, så stort så även om jag ställer mig mitt i Central Park och skriker så är det inte säkert att någon hör. Det är som när jag gjorde radioprogram (framför allt "Sommar, sommar") i bandspelaren när jag var liten. Och jag vet ingenting om hur man pingar och sånt. Nu är väl kanske inte min blogg så där skitintressant heller, inte så där så att det skulle bli folkvandring även om någon hörde. Men det är nog inte alltid det viktigaste, för jag har läst många bloggar som inte innehåller stört mer än lite privat info och lite åsikter så där hit och dit och som har ganska många besökare.

Nu vet jag i och för sig inte hur många besökare jag har, eftersom att jag inte har någon räknare (skulle vara som en telefonsvarare som aldrig blinkar typ, lite pinsamt), men jag tror inte det är så många. Jag vet att jag har några bekanta som kollar in ibland, eftersom att de kommenterar det på andra sätt, men de lämnar nästan aldrig några kommentarer. Men de flesta som jag känner gick nog in och kollade precis i början när jag skickade ut länken, men sen har de aldrig kommit tillbaka. Varför? Tja, jag börjar inse att jag nog egentligen inte har så många internetjunkies i min absoluta närhet. De flesta kollar sin mejl och det är allt. Eller söker efter specifik information. Eller läser tidningarna, som Charlotta.

Så, jag har långsamt insett att nyckeln till att ha ett aktivt liv (och många besäkare) på nätet inte är att försöka tvinga sin vanliga bekantskapskrets att hålla intresset vid liv utan att skaffa sig kontakter på just nätet. Andra internetjunkies och bloggare. Det är ju de, precis som jag, som sitter och surfar runt och läser och kommenterar. Det är där nyckeln till framgång ligger! Så, hur "träffar" man då andra internetare? Tja, det är den stora frågan nu. Man måste skaffa sig ett nätverk, bli lite social helt enkelt och hoppas att det slår tillbaka. Kanske kan man gå runt på allas bloggar och klistra sitt namn i kommentatorsboxen ungefär som Ernesto Guerra. Men alla hatar ju honom, så jag vet inte om det är en så bra idé. Då återstår att ha något skojsigt att kommentera om andras inlägg. Kräver ju lite tankearbete förstås. För det mesta kommer jag inte på något roligt alls. Jag är nog inte så rolig och fyndig så där i allmänhet, om jag får gissa själv. Lite långrandig och lite för korrekt. Inte så klatschig. Men jag försöker, herregud, jag försöker! Sen ska man naturligtvis fånga deras intresse, om de mot all förmodan faktiskt är artiga nog att kolla tillbaka på min sida. Och det är väl egentligen där det svåra börjar...

måndag, augusti 21, 2006

Nätblyger


Så här är det med mig; jag är lite blyg, fast att man inte syns så mycket är jag ändå lite nätblyg. Dvs jag tycker att det känns pinsamt (av mig) att skriva som om en massa människor läste det jag skriver, eftersom att jag vet att det inte är så. Samtidigt så är ju hela grejen med en blogg att man måste skriva för andras ögon, annars kan jag ju lika gärna skriva i ett block hemma. Och jag vill ju att andra ska läsa. Blir lite perplex och lägger mest ut lite bilder då och då istället. Men det fångar ju inte direkt intresset om någon faktiskt kommer in här. Samma sak gäller med att länka till andras bloggar. Jag läser ju en del bloggar och kommer säkert att hitta fler och fler intressanta (är ju ganska ny i gemet). Vad gäller då? Får jag länka till dem från min sida? Men tänk om någon av dem ramlar in här någon gång och ser att jag länkar till dem och de inte alls vill bli förknippade med mig och så tänker de "Va fan har min länk på hennes ruttna bloggsida att göra?!" Kanske blir de arga. Eller kanske blir alla bara glada om man länkar till dem? Ju fler desto bättre, liksom. Hur funkar det? Jag vet inte. Vågar inte. Blir lite blyg, vågar bara länka till såna som jag mer eller mindre känner eller som är mer officiella. Då kommer nästa fråga: Hur många kommentarer, bloggare emellan, måste man utbyta innan man "känner" varandra tillräckligt mycket för att få länka till varandra? Shit, det här blev svårt...

lördag, augusti 19, 2006

Reinfeldt


En finländs undersökning visar att snygga politiker får fler röster än inte så snygga politiker. Det leder mig osökt in på en tanke som jag fick härom dagen; håller Fredrik Reinfeldt på att gå ner i vikt? Plötsligt ser han så smal och tunn ut. Kanske försöker han medvetet gå ner i vikt för att bli en större motpol till knubbisen Göran Persson. Tyvärr tror jag inte att den strategin håller. Istället framstår han bara som ännu mindre på alla vis, liksom. Tror dessutom att folk gillar att Persson är lite rund. Ungefär som folk gillar Kicki Danielsson för att hon är lite rund och mår lite dåligt då och då. Vi vanligt folk är ju inte heller så perfekta, typ.

Eller så kanske Reinfeldt inte har gått ner medvetet utan bara tappar i vikt ändå. Det, om något, är ju ännu mindre förtroendeingivande. En statsministerkandidat som inte klarar ett valår utan att avmagra kan vi ju knappast luta vårt allt mer ruckliga folkhemsbygge mot. Nä, oavsett vad man tycker om politiken så var det roligare när han var lite rundare, Fredrik "Ägget" Reinfeldt!

Street



Yes! Streets fik öppet alla dagar gillar vi skarp! Det är lite lagom ödsligt och gott om plats (alla andra som är solfanatiker sitter ute), finfint i allmänhet, gott och ganska billigt och de spelar soft musik i bakgrunden. Syster Åsa och jag var där och myste med Lydia, som tyckte det var soft stämning att hon helt enkelt somnade!

Sen idag var vi med Lydia på hennes första teaterbesök, Parkteaterns dansteaterföreställning "Vad är det för jävla sommar?". Trevlig föreställning och kul att det funkade så bra att ha med Lydia. Måste prägla henne tidigt på teaterkänslan, ha, ha, ha! Men det är klart, utomhusteater är ju relativt enkelt, plus att det är gratis så det är bara att gå om det skulle blir jobbigt.

Nu i natt är det midnattsloppet utanför vårt fönster. Ungdomarna springer redan. Undrar just om vi orkar vara vakna och se starten... Bebisföräldrar som vi är är vi ju inte direkt kvällspigga :-)

torsdag, augusti 17, 2006

SE DEN!!

Wow, Alexander Mörk-Eidems fullständigt vansinnigt underbara uppsättning av Shakespeares "En midsommarnattsdröm" fortsätter gå på Stadsteatern under hösten. Se den! Den är helt sjukt bra och otroligt rolig. Har aldrig skrattat så mycket på teater i heeela mitt liv (och jag har sett mycket teater, jag lovar). Årets teaterhändelse, minst. Jag funderar banne mig på att se den igen innan den försvinner. Se den även om du inte brukar gå på teater, sen behöver du inte se mer i år :-) Åh, jag längtar till fler Mörk-Eidemuppsättningar. Dessutom, Dan Ekborg, som jag knappt gillar annars, är strålande. Nu älskar jag honom! Närmre buskis än så här kan man inte komma utan att falla dit, med de lyckas! Inte en enda gång går det över gränsen och blir dålig humor. De går över en massa andra gränser dock.. Äh, det är så många som är bra i denna uppsättning att det inte är lönt att hålla på och räkna upp dem. Se den helt enkelt!

onsdag, augusti 16, 2006

100 DAGAR



Idag blir Lydia 100 dagar. Har förstått från en god vän som är gift men en kinesisk man att detta, ett barns hundradagars-dag, är någonting som man firar i Kina. Jag vet inte varför de gör det, men när jag började tänka på det så slog det mig att hundradagars-dagen ju i princip är precis ett år efter att hon "blev gjord", så att säga. Så idag firar vi ettårsdagen av Lydias tillblivelse :-)

Ringvägen

Någon har placerat en bänk vid sidan av Ringvägen. Tack så mycket!

I vår soffa


Hjälp vad roligt det såg ut med tre ammande mammor i vår soffa igår. Som värsta BVC! :-) Bilden är lite oskarp eftersom att jag själv hade en bebis på armen.. Var lite improviserat denna gång - nästa gång ska jag bjuda på vin, jag lovar!
Tyvärr finns inga bildbevis på hur roligt det såg ut när vi några timmar tidigare invaderat ett stackars fik på Rutger Fuchsgatan med tolv (12!) barnvagnar + passagerare och förare. Vi hade tänkt sitta ute men det började störtregna.

Tupp eller höna?


Tänkte se hur Lydia skulle se ut lite mer tjejig, liksom, utan tuppkam.. Söt absolut, men inte riktigt hon, ändå. Tuppkammen blir nog kvar.

måndag, augusti 14, 2006

Böcker

Nu länkar jag mina lästa böcker till min nya bokblogg med egna recensioner! Klicka i sidomenyn. Har du läst någon bra bok som du tycker jag ska läsa? Berätta gärna!

Vardagslyx


Två saker som jag börjat gilla efter jag blev med barn och som fortfarande håller i sig, konstigt nog, är avocado och caffè latte. Lite lyx får man unna sig när man är mammaledig, så den senaste tiden har det blivit både vegetarisk sushi och en ny lattevisp... mums...

Satan..

...nu har layouten på min blogg hoppar bort... pulade för mycket med några boklänkar i templates och vips råkade jag nog radera några koder för mycket :-( Måste fixa, hinner inte just nu, blä!

onsdag, augusti 09, 2006

Picnic




Dagens picnic i Tanto. Med Ninja, Frank, Alice och de andra.

Fler offer

Åh, jag blir så otroligt ledsen! Hur ska detta kunna få ett stopp?

3 MÅNADER!





Igår blev Lydia tre månader och mormor (alltså hennes) och Gustavo kom på besök.

måndag, augusti 07, 2006

DAGENS NYHET


Äntligen har Lydia börjat läsa tidningen! Nåja, serierna i alla fall.. :-)

lördag, augusti 05, 2006

PARAD









Idag var det så dags för prideparaden. Jag och Lydia tog skydd, tillsammans med många andra, under ett av Ringvägens skuggande träd när paraden dröjde längre än beräknat innan den kom till våra kvarter. Modigast var som vanligt alla de poliser som gick i paraden. Vi tittade en stund. Lydia tyst med stora ögon, stillsamt tuggande på min axel. Sen gick vi hem och åt.